Return to site

Aantal huurproblemen onder studenten groeiend in Wageningen

· Wonen,Leefbaarheid

We krijgen de laatste tijd regelmatig meldingen van Nederlandse en internationale studenten die problemen ervaren met hun woning en huisbazen. Er zijn maar enkele universiteiten en steden die voorzieningen hebben voor studenten met vragen of klachten. Gelukkig heeft Wageningen die wel, maar ze zijn niet altijd bekend onder studenten. Hiermee maken wij duidelijk waar jij terecht kunt!

Informatietekort

Veel (internationale) studenten weten niet hoe het Nederlands huurrecht werkt blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Dit zorgt er voor dat studenten vaak foutieve informatie overnemen van hun huisbaas. Zo vragen huisbazen geregeld sleutelgeld, extra administratieve vergoedingen, of hogere huren dan is toegestaan. Dit maakt vooral de internationale student kwetsbaar omdat zij niet op de hoogte zijn van hun rechten.

In kaart brengen

De gemeente is op de hoogte van maar twee gevallen en onze partners beschikken ook niet over de exacte cijfers. Studenten melden deze problemen niet altijd omdat ze niet altijd weten waar ze terrecht kunnen. Wat het ook lastig maakt is dat huurbazen die hier misbruik van maken regelmatig hun naam of e-mail adres veranderen waardoor ze niet makkelijk te traceren zijn.

Meld jou problemen aan ons

De LSVb heeft een website waar je kan checken of je te veel huur betaald (zie website onder aan). Echter is het nog beter als je lokale organisaties zoals wij, Connect Wageningen, maar ook HousingDesk Wageningen, Startpunt of de Gemeente Wageningen informeert. Wij kunnen je allemaal helpen!