Return to site

De afsluiting van Januari

De vogels die weer beginnen te fluiten, en de -ietwat sloom- op gang komende vaccinaties geeft weer ruimte voor optimisme. Om dit optimisme kracht bij te zetten introduceer ik graag het volgende concept: cognitieve defusie.

Hoogstwaarschijnlijk heb je weleens te maken met angstige of nare gedachten die je het liefst wilde bevechten of onderdrukken. Je hebt vast gemerkt dat dit soms leidt tot het verstrikt raken in die gedachten waarvan piekeren het gevolg. Cognitieve defusie stelt je in staat om gedachten te zien voor wat ze zijn, namelijk producten van het brein in plaats van waarheden. Het brein produceert continu gedachten, ze komen en ze gaan. Misschien zijn ze waar, misschien zijn ze dat niet. Je hoeft ze niet uit te dagen, weg te duwen, of veel aandacht aan te schenken.

Jij kiest of je die gedachte veel aandacht geeft of je het precies laat voor wat het is: een gedachte. Een trucje om cognitieve defusie toe te passen is om je gedachte te benoemen met “ik heb de gedachte dat… (de gedachte) …”. Achja, één twaalfde van 2021 is weer voorbij. Misschien voelde het nutteloos, maar ook dat is slechts een gedachte. PS: op internet staat nog veel meer informatie over cognitieve defusie, voor de geïnteresseerden.