Return to site

Haroen Lasshab: Wij zijn een team!

 

Haroen Lasshab (25) is een nieuw gezicht in de Wageningse politiek. De student Innovation management staat op de tweede plek van de lijst van Connect en heeft hiermee een goede kans om in de gemeenteraad te komen. “Ik vind het belangrijk dat er meer diversiteit in de raad komt. Met Connect willen wij de stem van jongvolwassen, studenten, internationals en nieuwkomers laten horen.”

Lasshab is geboren en getogen in Wageningen. Nu hij in Eindhoven studeert, is hij hier toch blijven wonen. “Ik werk ook als teamleider bij Albert Heijn, wellicht dat veel mensen mij daar van kennen.” Hij is al langere tijd geïnteresseerd in politiek. “Ik volgde de landelijke debatten en in de loop der jaren heb ik geleerd om mijn mening over diverse onderwerpen te vormen. Toevallig kwam ik een keer in gesprek met Mark Reijerman van Connect Wageningen en zijn ideeën over de lokale politiek spraken mij aan. Het huidige beleid heeft zeker positieve kanten, maar het kan wel veel toegankelijker voor meer mensen. Daar wil ik me voor in gaan zetten.”

Wat Lasshab mede zo aantrok in Connect is de interne organisatie. “Wij overleggen over alle onderwerpen samen. Zo komen we tot de beste oplossing. Wij vinden dit de meest pure vorm van democratie. Daarom doe ik dit interview ook in plaats van onze lijsttrekker. Bij Connect treden we echt als team op.”

Volgens Lasshab wordt Connect steeds serieuzer genomen door collega-partijen. “We hebben de afgelopen vier jaar bewezen dat we geen eendagsvlieg zijn. Zo is er op ons initiatief een nachtbus naar Utrecht gekomen, komt er een welkomstpakket voor nieuwe inwoners. Wellicht kleine zaken, maar voor onze achterban is dat toch belangrijk. Maar er is mede door onze input in het plan over de bereikbaarheid ook een tunnel voor auto’s voorzien, waardoor het voor fietsers richting Campus sneller en vooral veiliger wordt om de Nijenoord Allee over te steken.”

Afhankelijk van de verkiezingsuitslag en de aansluitende onderhanderlingen overweegt Connect om deel uit te maken van een nieuw college. “Mark Reijerman, het huidige gemeenteraadslid, is daarbij onze wethouderskandidaat.” De partij heeft een aantal belangrijke onderwerpen voor de komende jaren. “Net als bij veel andere partijen staat wonen bij ons hoog op de agenda. Maar wij zien wel andere oplossingen voor het huidige tekort. Wij gaan voor duurzaam en groen en voor alternatieve woningen. Dat betekent niet bouwen in het buitengebied, maar de oplossing zoeken in hoogbouw. En kies niet voor traditionele eengezinswoningen, maar kijk naar alternatieve als woningdelen.”

Op sociaal gebied wil Connect inzetten op preventie van seksuele intimidatie en geweld. Maar ook op preventie van stress en burn-outs. Bewustwording speelt daar volgens Lasshab een belangrijke rol in. “Er moet over gepraat worden, er moeten mogelijkheden om het te melden. Hoe eerder je het constateert en aan kunt pakken, hoe beter je ellende kunt voorkomen. Wij willen dat doen door infopunten in te richten. En die kun je prima integreren bij bestaande instanties zoals het Startpunt.”
Als het gaat om duurzame energie wil Connect geen enkele vorm van opwekking uitsluiten. “We gaan voor lucht en licht”, zegt Lasshab. “Dat betekent dat we niet tegen windmolens of zonneparken zijn. Maar we zetten ook in op energiebesparing, bijvoorbeeld door isoleren.”