Return to site

Oplaten ballonnen: gemeenteraad ziet geen bezwaar.

Milieuvervuiling en plasticsoup niet belangrijk genoeg?

· Duurzaam,Leefbaarheid

Op initiatief van Biologie student & Youtuber Hilmar Derksen hebben Connect en Groenlinks een motie ingediend om het oplaten van ballonnen in Wageningen te verbieden. Het huidige beleid is slechts het ontmoedigen ervan. De partijen VVD, Stadpartij, CDA, CU en D66 zijn tegen zo’n verbod.

“Het is cruciaal dat wij nu actie ondernemen, als we niets doen zal er over 30 jaar meer plastic dan vis in de zee zitten”, aldus Hilmar. Ruim 250.000 plastic heliumballonnen belanden jaarlijks in de Noordzee. Duizenden dolfijnen, zeeschildpadden en vogels sterven elk jaar doordat ze deze onverteerbare plastics proberen te eten.

Het is verontrustend dat de huidige regelgeving in Wageningen, notabene “The City of Life Sciences”, deze vorm van milieuvervuiling toestaat. Bizar genoeg is er wel een verbod op stoepkrijten, dus ergens zit dus een gat in de prioriteiten van de andere partijen in deze gemeente.

Maandag 4 juli kreeg de gemeenteraad een kans om een voorbeeldrol te nemen in de plastic-crisis en oplaten van ballonnen te verbieden. Helaas stemde de meerderheid tegen. Grootste reden: Wageningen wil minder regeltjes. Maar alleen al een verscherping van de regels zou leiden tot een schoner Wageningen en minder zinloze plastics. Zeer teleurstellend dat dit niet werd ingezien.

Zijn milieuvervuiling en plasticsoup niet belangrijk genoeg?