• Zorg

  Met iedereen meedenken

 • Preventie van stress en burn-outs

  Aankaarten, aankaarten, aankaarten. Dat is wat we gedaan hebben en wat we vol overtuiging blijven doen want corona heeft vooral jongvolwassenen op dit gebied niet in de koude kleren laten zitten. De afgelopen 4 jaar hebben we het onderwerp op de kaart gezet en het taboe proberen weg te halen. Naar aanleiding van onze motie heeft de burgermeester anti-stresspotten verspreid over de binnenstad en blijft de wethouder in de regio aankaarten dat werkvreugde opgenomen moet worden in het economisch plan.

 • Prioriteiten

  • Preventie van stress en burn-outs
  • Een sociale stad blijven
  • Zorg voor je burgers
  • Een GGD centrum in Wageningen
  • Eenzaamheid tegengaan
 • Context

  Als Connect Wageningen vinden wij dat iedereen in Wageningen recht heeft op sociale ondersteuning vanuit de gemeente. De gemeente Wageningen doet hier ook enorm veel voor, volgens de kengetallen doen wij het beter op werkelijk alle punten dan gemiddeld Nederland. In Wageningen is de uitdaging wel om hier niet in door te schieten, zo worden er nog te vaak ideeën of plannen uitgevoerd die mooi staan, maar waarvan het effect onzeker is.

   

  In Wageningen gaat ongeveer €40 miljoen euro van de €93 miljoen naar wonen. Dat is 43% van het totaal. Dat is enorm veel natuurlijk, onze plannen veranderen hier waarschijnlijk niet heel veel aan.

 • Toelichting prioriteiten

  Een sociale stad blijven

  Als Connect Wageningen vinden wij aandacht voor de inwoners die extra ondersteuning nodig hebben erg belangrijk. Gelukkig is Wageningen al erg sociaal, zo zijn wij de ‘gouden gemeente’ op het gebied van sociaal beleid en is de afgelopen 4 jaar op het sociaal domein niet bezuinigd. Maar ondertussen is het budget voor het sociale domein de helft van de begroting, namelijk € 49,1 miljoen. Beetje bij beetje slokt het sinds de decentralisatie de begroting op. Het is tijd om een goed naar deze pot te kijken en een no cure, no pay consulent om advies te vragen. Het mag allemaal wat transparanter want zelfs wij als gemeenteraadsleden weten niet waar al het geld heen gaat. Hoe kun je dan met een recht gezicht blijven vergoelijken dat we zoveel geld uitgeven aan dit domein? Als Connect Wageningen zien wij dat sommige beleidsstukken worden uitgevoerd omdat het sociaal lijkt maar niet persé sociaal is. 

  broken image

  Zorg voor je burgers

  Zorg dat je aan de voorkant goed voor mensen zorgt, zodat ze niet in hulpverleningstrajecten komen. 

  Ambtenaren en gemeente redeneren nog teveel vanuit beleid. Als je nog niet ziek genoeg bent, kunnen we nog niks voor je doen. Dit moet anders, voorkomen is beter dan genezen. Daarom vind Connect Wageningen dat wij ons meer moeten richten op preventie. Daarnaast moet de ondersteuning goed geregeld zijn, geen achteraf betalingen of verassingen.

  Een GGD centrum in Wageningen

  Het Gezondheidsnetwerk in Wageningen gaan we verder uitbreiden door bijvoorbeeld het opzetten van een GGD centrum. Hier komt de mogelijkheid voor SOA-testen, inentingen en bloedprikken, voorheen moest je dan richting Ede afreizen. Een halve liter bloed doneren en dan terug naar Wageningen fietsen vinden wij niet veranwoordelijk. Verder zijn wij van mening dat een GGD centrum een laagdrempelige mogelijkheid biedt voor Wageningers om advies te krijgen over voeding, stress, burn-outs, gebruik van verdovende middelen en verantwoord smartphone gebruik. 

  broken image

  Eenzaamheid tegengaan

  Internationale studenten in ons land lijden vreselijk tijdens de coronacrisis, blijkt uit nieuw onderzoek. Het leeuwendeel ervaart stress, eenzaamheid en psychische problemen. Bijna een kwart van de studenten heeft nauwelijks tot geen gevoelens van blijdschap in het afgelopen collegejaar ervaren. Internationale studenten ervaren veel stress vanuit de studie en eenzaamheid door lockdown. Het ontmoeten van nieuwe mensen is zwaar gebleken, daarom moet er meer aandacht uitgaan naar het betrekken van deze burgers in de maatschappij.