• Zorg

  Met iedereen meedenken

 • Een GGD centrum in Wageningen

  Het Gezondheidsnetwerk in Wageningen gaan we verder uitbreiden door bijvoorbeeld het opzetten van een GGD centrum. Hier komt de mogelijkheid voor SOA-testen, inentingen en bloedprikken, voorheen moest je dan richting Ede afreizen. Een halve liter bloed doneren en dan terug naar Wageningen fietsen vinden wij niet veranwoordelijk.

  Verder zijn wij van mening dat een GGD centrum een laagdrempelige mogelijkheid biedt voor Wageningers om advies te krijgen over voeding, stress, burn-outs, gebruik van verdovende middelen en verantwoord smartphone gebruik.

 • Prioriteiten

  • Een sociale stad blijven
  • Redeneren vanuit de mens in plaats vanuit beleid
  • Alle inwoners horen erbij ook als zij student zijn of geen Nederlands spreken
  • Meer aandacht voor vrijwilliger
  • Neem stress en overwerk op als speerpunt
 • Context

  Als Connect Wageningen vinden wij dat iedereen in Wageningen recht heeft op sociale ondersteuning vanuit de gemeente. De gemeente Wageningen doet hier ook enorm veel voor, volgens de kengetallen doen wij het beter op werkelijk alle punten dan gemiddeld Nederland. In Wageningen is de uitdaging wel om hier niet in door te schieten, zo worden er nog te vaak ideeën of plannen uitgevoerd die mooi staan, maar waarvan het effect onzeker is.

   

  In Wageningen gaat ongeveer €40 miljoen euro van de €93 miljoen naar wonen. Dat is 43% van het totaal. Dat is enorm veel natuurlijk, onze plannen veranderen hier waarschijnlijk niet heel veel aan.

 • Toelichting prioriteiten

  Een sociale stad blijven
  Als Connect Wageningen vinden wij aandacht voor de inwoners die extra ondersteuning nodig hebben erg belangrijk. Gelukkig is Wageningen al erg sociaal, zo zijn wij de ‘gouden gemeente’ op het gebied van sociaal beleid en is de afgelopen 4 jaar op het sociaal domein niet bezuinigd. Als Connect Wageningen zien wij dat sommige beleidsstukken worden uitgevoerd omdat het sociaal lijkt maar niet persé sociaal is. Wij vinden ons eigen image minder belangrijk dan de zorg die inwoners krijgen. Daarom kiezen wij toch liever voor beleid waarvan wij weten dat het voor de inwoners werkt.

  Redeneren vanuit de mens in plaats vanuit beleid
  Ambtenaren en gemeente redeneren nog teveel vanuit beleid. Dat staat zo ook in het adviesrapport van de jongerenraad. ‘De indruk werd gewekt dat de gemeente het sociale media contact met jongeren voornamelijk wil gebruiken om jongeren met een probleem verder te verwijzen en te helpen. Wij krijgen het idee dat het doel van de sociale media van de gemeente niet zozeer het in contact komen met jongeren in het algemeen is.’ Connect Wageningen vind beide belangrijk. Door als gemeente goed in contact te zijn met de inwoners wordt duidelijk op welke vraagstukken wij beleid moeten voeren.

  Alle inwoners horen erbij ook als zij student zijn of geen Nederlands spreken
  Zo’n "Samen Wageningen" waaraan enorm veel mensen hebben meegedaan en waar op de eerste enquête meer dan 3000 reacties kwamen laat zien dat je inwoners goed kunt betrekken bij de gemeente. Wij hebben ongelooflijk veel studenten gesproken. Vrijwel niemand heeft gehoord van "Samen Wageningen", ze hebben geen idee van wat het is. Mensen die geen Nederlands spreken hebben wij ook heel veel in Wageningen. Alle communicatie over "Samen Wageningen" was in het Nederlands. Horen studenten en niet-Nederlands sprekende inwoners er dan niet bij? Wij vinden van wel!

  Meer aandacht voor vrijwilliger
  Vrijwilligers houden een participatiemaatschappij als Nederland overeind. Wij zijn hier dankbaar voor, want zij maken steden leefbaarder en mooier: "Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei." (Jeremia 29:7). Wij willen dit graag waarderen en ondersteunen Natuurlijk hoeven zij er vaak helemaal niets voor terug te krijgen, maar als wij door referenties CV's kunnen versterken of mensen met een artikel in de krant of in onze eigen media in het zonnetje kunnen zetten hopen wij hun en andere Wageningers ook weer een extra shot of happiness te geven.

  Neem stress en overwerk als speerpunt op
  Burn-out, overwerktheid, stress, allemaal enorm aanwezig in een groeiende en bloeiende stad als Wageningen. Wij willen absoluut geen stad worden waar alleen de sterkste overleven en de rest achter zich laten. Dit punt mist nu nog compleet in het sociaal domein. Ons plan is de eerste 4 jaar zorgen dat dit onderwerp bespreekbaar wordt gemaakt, zowel in de stad, als op de campus als op de bedrijventerreinen. Nu ligt er nog te vaak een taboe op.

All Posts
×