Tijdens de behandeling van het zonnepark aan de Haarweg in de raad heeft Connect gehamerd op het idee dat het gebied gebruikt voor zonnepanelen meerder functies moet kunnen hebben. Het idee was bedacht door steunfractielid Mark Mekken die veel gesprekken heeft gehad met LC Energy en de WUR. Daarnaast is ook het feit dat zonneparken tegenover windmolens een veel minder efficiënt landgebruik hebben. Maar nu zien we dat de WUR er ook echt werk van maakt.
In onze motie die door de raad is aanvaard roepen we op tot multifunctionele zonneparken. Daarbij gaven we opties om zonneparken te combineren met :
- Een zonnepark kan gecombineerd worden met een zonnecentrum waar iedereen kennis kan komen opdoen over zonne energie. Hier kan mogelijk ook extra aandacht gegeven worden aan bijvoorbeeld de problematiek rond het delven van materialen van zonnepanelen.
- Een onderzoek naar zonnepanelen: a. Effecten op milieu b. Verschillen tussen soorten zonnepanelen en van verschillende aanbieders c. Verschillen tussen opstelling van een zonnepark en individuele panelen d. Integratie van zonneparken in een 'smart griď
- Een real life catalogus met zoveel mogelijk verschillende zonnepanelen van verschillende aanbieders. Als je dit leuk en innovatief inricht en gemakkelijk inzichtelijk maakt met bijvoorbeeld een twitter zonnepaneel (net zoals de twitterboom) kun je hier goed een verdienmodel aan koppelen.
- Een combinatie met ecologie, waarmee je nu nog niet aangesloten ecologische zones met elkaar verbindt met zonneparken als stiltegebieden. Of met bijvoorbeeld een imkerplaats, om de honingbij sterfte tegen te gaan.
- Een combinatie met recreatie, zoals in Hengelo: Solarpark de Kwekerij
Echt ook super om te zien dat de Universiteit hier werk van gaat maken. Op zes nieuwe testlocaties gaan LC Energy, Wageningen University & Research, TNO, Eelerwoude en SolarCentury onderzoek doen naar het effect van zonneparken op de bodemkwaliteit en biodiversiteit. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stelt een subsidie van 3,6 miljoen euro beschikbaar voor het SolarEcoPlus-project.
Het doel van het onderzoek is om de ecologische en economische opbrengsten van zonneparken te bepalen op de meest voorkomende grondsoorten in Nederland: zand, veen en klei. Lees ook hier verder.