Return to site

Warm welkom met welkomspakket

Wageningen is een unieke stad, 40.000 inwoners en elk jaar vernieuwd met 1/8ste, oftewel 5000 inwoners. 3000 verhuizingen vanuit Nederland en 2000 mensen immigranten naar Wageningen. Een grote groep van deze mensen blijft in Wageningen en bouwt hier een leven op, maar ook een groot deel is in minder dan 5 jaar weer weg. Maar hoewel veel individuen weer verhuizen, blijft de groep constant deel van Wageningen uitmaken, omdat er voor elke verhuizing ook weer iemand terugkomt. Daarom willen wij dat ook zij bijdragen aan Wageningen. Doordat nieuwe Wageningers steeds minder naar het centrum komen en doordat veel nieuwe Wageningers zich niet of pas laat inschrijven zijn wij niet tevreden over hoe zij nu bijdragen.

Versnelde digitalisering gaat de aanleiding zijn dat steeds minder mensen de weg naar het centrum weten te vinden. Wij horen uit onze kringen, dat veel studenten veel meer tijd doorbrengen bij hun ouders dan dat ze normaal zouden doen. Dit is mogelijk geworden doordat de universiteit nu veel meer educatie online aanbiedt. Daar maakt de WUR al erg lang plannen voor, maar nu zijn die plannen in sneltreinvaart ook uitgerold. Wanneer studenten veel minder tijd in Wageningen doorbrengen wordt de binding met Wageningen ook kleiner en de frequentie dat ze naar het centrum komen volgt op de voet. Dat kunnen we voorspellen en daarom kunnen wij ons erop voorbereiden.

broken image

Het feit dat veel nieuwe inwoners zich niet of pas laat inschrijven speelt al langer en heeft verschillende oorzaken. Voor de studenten is bijvoorbeeld één van de grote oorzaken dat zij door het wegvallen van de Stufi geen reden meer hebben om zich in Wageningen in te schrijven. Gevolg is wel dat de gemeente veel inschrijvingen mist en daardoor honderdduizenden euro’s per jaar misloopt. Elk inschrijving levert de gemeente immers veel geld vanuit Den Haag op. Voor de gemeente is er dus ook een groot financieel belang om inwoners zich te laten inschrijven.

Connect Wageningen wil dat de gemeente het centrum een hogere prioriteit geeft en zich inspant om meer geld van het rijk binnen te halen. Daarom is het ons idee om een welkomstpakket in Wageningen te gaan uitdelen. Wij hebben nu al een aantal keer geprobeerd om hier geld voor te reserveren, maar de gemeenteraad wilde dat steeds niet. Nu lijkt dat wel in november bij de begroting te gaan lukken, mits de inhoud helder is.

We zijn ervan overtuigd dat wij de gemeenteraad zo ver kunnen krijgen om het logistieke deel van het welkomstpakket kunnen doen en hopen dat de gemeenteraad een Proef Wageningen cadeaubon wil financieren. Maar om dit te laten slagen hebben wij jullie hulp nodig.

Allereerst moeten de keuze gemaakt worden of het welkomstpakket aan alle nieuwe inwoners (5000) uitgedeeld gaat worden, aan alle binnenlandse verhuizingen (3000) of alleen aan studenten (1500 – 2000). Daarna moeten wij sponsoren vinden die willen helpen om het welkomstpakket te vullen. Het kan goed gezien worden als promotie. Een gratis drankje in jouw café kan bijvoorbeeld zeer gemakkelijk terugverdiend worden.

Heb je inspiratie of wil je helpen het beste antwoord voor deze vragen te vinden. Neem dan contact met ons op: info@connectwageningen.nl