Return to site

Persconferentie en gevolgen voor AID 2020

Zo vlak voor de AID kwam de afgelopen speech van de minister voor sommige verenigingen toch hard aan. Het rijk heeft de regels voor de introductiedagen een stuk strenger gemaakt. In de kern: geen alcohol voor de AID-lopers en alles voor 10 uur afgelopen. Wel: sport, spel en educatieve activiteiten.

Gelukkig heeft de gemeente een mededenkende houding ingenomen. In samenspraak met verenigingen en gemeente/ burgemeester worden de mogelijkheden besproken. Zo kan er wel ontheffing van de regels voor verschillende activiteiten worden aangevraagd. De film op de campus mag bijvoorbeeld tot 11 uur doorgaan. Ook mogen activiteiten zoals abseilen vanaf de sociëteit doorgaan. Natuurlijk is het wel zo dat de voorzitter van de Veiligheidsraad de ontheffingen voor deze activiteiten moet goed keuren, dus zekerheid wordt pas donderdagmiddag verwacht.

Op zich klinkt het vergunningensysteem best goed, maar er zijn ook wel zorgen. Eén van die zorgen is dat waarschijnlijk niet iedereen door heeft dat ze soms wel echt een vergunning moeten aanvragen. Dat heeft te maken met het feit dat dat eerst niet nodig was en nu wel. Iedereen kon bijvoorbeeld een activiteit in een park organiseren, nu mag dat in veel situaties niet meer zomaar. Verwarrend is ook dat als de activiteit onderdeel is van het universiteitsprogramma, dan is de vergunning of ontheffing vaak al wel geregeld, maar wanneer het door een organisatie zelf geregeld is, dan niet.

broken image

Ook zijn er een aantal loopholes, zo mogen activiteiten in kleine groepjes. Maar wat is een klein groepje? Volgens de WUR 10 mensen, volgens de burgemeester 20-25 mensen, beiden zolang de 1.5 meter afstand wordt aangehouden. De regels voor binnenshuis zouden ook tot de loopholes gerekend kunnen worden. Den Haag heeft geen regels voor binnenshuis, omdat het huisrecht in Nederland erg belangrijk is. Maar AID-lopers slapen juist vaak op verenigingshuizen. In principe regelvrij, maar wel met nadrukkelijk advies om daar ook voorzichtig te zijn. Als laatste is de AID in 2 delen opgesplitst en er zit 1 dag zonder AID tussenin. Technisch gezien is er dan geen introductie en zijn er dus geen AID-lopers, waardoor veel van de regels even niet gelden op die dag. Ook hier wordt het afgeraden om hier gebruik van te maken.

De corona maatregelen gaan veel gevolgen hebben voor Wageningen als studenten stad. Connect probeert vroegtijdig te signaleren en te voorspellen en wij houden jullie op de hoogte.