Return to site

Nachtbussen van en naar Wageningen

· Bereikbaarheid

English

 

Veel studenten die niet in Wageningen wonen hebben er waarschijnlijk wel eens over na gedacht: waar zijn de nachtbussen? Er is maar één nachtbus die in Wageningen aan komt; dat is die uit Arnhem in de nacht van zaterdag op zondag. Maar vanuit Wageningen vertrekt helemaal niks. Om 00:50 vertrekt de laatste bus naar Ede en dat is het dan, tot 05:27. Dit betekent dat als je een keer uit gaat je moet fietsen, heel vroeg naar huis moet, tot heel laat door moet gaan of moet blijven logeren bij een vriend of vriendin.

Fietsen is niet een probleem als je met een groepje die kant op gaat. Maar de meeste die als enigste naar huis moet fietsen in een andere stad zijn huiverig om midden in de nacht door weilanden en bossen heen te fietsen. Dit is natuurlijk heel begrijpelijk. Daar komt ook nog bij dat Arnhem bijvoorbeeld al snel 18 tot 20 kilometer fietsen is en dat is voor veel jongeren en studenten te ver.

Als je vroeg naar huis gaat mis je vaak het grootste gedeelte van het feestje. Vooral de open feesten beginnen vaak laat en dan moet jij al weg terwijl het net leuk begint te worden. Tot 05:27 doorgaan is misschien voor sommigen een optie maar veel mensen houden het rond een uur of 3, 4 voor gezien. De laatste optie is om bij vrienden te blijven slapen. Het is echter zo dat zij vaak ook geen extra bed hebben en elke week vragen of je ergens mag blijven logeren is ook niet prettig.

Ook jongeren die uitgaan in andere steden in de buurt hebben hier last van. Als je op zaterdag naar Arnhem gaat kom je wel thuis maar vanuit Veenendaal of Utrecht is dat een ander verhaal. Wageningen staat niet bekent om zijn uitgaansleven onder jongeren dus gaan zij naar andere steden. Dan moet je er wel voor zorgen dat ze ook weer veilig terug kunnen komen wanneer zij willen.

Wij zouden graag nachtbussen zien komen én gaan in Wageningen. Het is meer dan alleen een feestje hier of daar, het gaat om het studentenleven waar alle studenten en jongeren van moeten kunnen genieten. De veiligheid van deze doelgroep is belangrijk zodat ouders ’s nachts lekker kunnen slapen omdat ze nu niet meer ongerust hoeven te zijn dat hun zoon of dochter de sloot in rijdt.