• Culturele stad

  Cultuur voor een gezellige stad

 • Een poppodium is klein, een culturehouse biedt meer kansen

  De gemeente wil nu al plannen voor een poppodium ondersteunen. Maar enkel een podium vinden wij wat kleinschalig. In plaats van een poppodium zien wij liever een culturehouse in of in de buurt van het centrum van Wageningen. Hier kunnen verschillende partijen culturele activiteiten zoals danslessen organiseren. Wanneer je dit combineert met een podium, begint het op een culturehouse te lijken. Een jongerencentrum, zoals ’t Oude Bijenhuis of Unitas kan hier ook goed zijn plek vinden. Door zo'n culturehouse ontstaat er een mooie plek voor poetry slams, storytelling nights of klein theater en wordt het centrum levendiger.

 • Prioriteiten

  • Internationale cultuur aantrekken
  • Theater en hogere cultuur moet regionaal georganiseerd worden
  • In actie komen tegen leegstand
 • Context

  Wij geloven wij dat cultuur een belangrijk middel is om het welzijn te verhogen en integratie onder alle groepen te versterken. Het cultuurbeleid uit 2014 was één grote bezuinigingsmaatregel, daarom zijn er momenteel veel kansen op het gebied van cultuur. Op dit moment lopen er plannen voor poppodium.

  In Wageningen wordt ongeveer €2,9 miljoen van de €93 miljoen euro besteed aan cultuur, dat is zo'n 3,1%

 • Toelichting prioriteiten

  Trek internationale cultuur aan

  Voor een stad waar 17,6% van de inwoners buiten Nederland is geboren zien wij erg weinig permanente internationale cultuur. Wij willen actief op zoek gaan naar ondernemers die hier een Japanese stijl karaoke bar, Chinese stijl internetcafé of Scandinavische stijl koffiehuis willen opzetten, want de kennis en culturele affiniteit heeft Wageningen allemaal in huis.

  Theater en hogere cultuur moet regionaal georganiseerd worden

  Wij willen dat theater en hogere cultuur regionaal georganiseerd en gefinancierd wordt. Wij zijn erg blij met ons theater, maar we betalen Junushoff een half miljoen per jaar, terwijl de helft daarvan uiteindelijk niet bij onze eigen inwoners terecht komt. Meer dan de helft van de bezoekers komt immers van buitenaf. Als onze plannen niet werken, willen wij dat op zijn minst meer Wageningers gebruik kunnen maken van Junushoff.

  Kom in actie tegen leegstand

  Wij vinden het zonde wanneer er gebouwen lange tijd leeg staan. Helaas hebben eigenaren in Wageningen geen enkele reden om hun gebouwen snel te vullen. Wij willen dat deze eigenaren tijdelijke huur voor pop-up projecten zoals galerijen of winkels toestaan. Dat een gebouw te huur staat hoeft niet te betekenen dat het leegstaat, want er zijn creatieve ideeën genoeg.

All Posts
×