

Veel gestelde vragen
Zet Connect Wageningen zich alleen maar in voor studenten? Hoe zit het met alle niet-studenten?
Connect Wageningen is opgericht met het idee om meer nieuwe en jonge Wageningers in de gemeenteraad te krijgen zodat juist ook deze groep een stem in Wageningen krijgt en er een kortere lijn naar de lokale politiek is. Connect Wageningen staat voor een beter, inclusiever en duurzamer Wageningen voor iedereen en zal daar met veel passie aan werken. Wij zijn geen one-issue partij maar werken, net als alle andere partijen, aan problemen die wij tegenkomen in de samenleving en nemen concrete maatregelen om deze op te lossen. Deze maatregelen worden genomen op de gebieden van duurzaamheid, cultuur, sociale voorzieningen, integratie en andere. Maar niet elke oplossing zal een raakvlak met iedereen hebben. Zo is een nachtbus leuk voor studenten, is het voorkomen van een burn-out en stress ideaal voor hardwerkende mensen en is fietsveiligheid belangrijk voor iedereen die aan het verkeer deelneemt. Wij zijn van mening dat onze visie dan ook breder reikt dan alleen die van studenten en een beter, inclusiever en duurzamer Wageningen zal realiseren voor iedereen door als politieke partij de samenwerking tussen de WUR en de gemeente te verbeteren, door de studenten te laten mengen in de stad en de politiek laagdrempeliger te maken.
Studenten zijn toch al genoeg vertegenwoordigd door andere partijen in de gemeente, waarom is een nieuwe partij dan nodig?
Van 2014-2018 was onze oprichter een groot deel van de tijd de enige student in de gemeenteraad en hij merkte dat de studentenzaken weinig tot geen prioriteit kregen. Connect Wageningen is dan ook in het leven geroepen om problemen waar nieuwe en jonge Wageningers tegenaan lopen in de gemeenteraad te behandelen. Tijdens onze eerste periode in de raad vanaf 2018, merken we al dat jongeren, internationalen en studenten beter vertegenwoordigd worden in de raad. Door onze aanwezigheid en actieve inzet wegen ook anderen partijen de zorgen van deze groepen beter af.
Maar studenten en internationalen zijn toch zo weer weg, waarom zou je die betrekken bij de gemeente?
Iedereen die in Wageningen woont is een inwoner van Wageningen. Bovendien zijn studenten en internationalen verweven met het karakter van Wageningen. Het is een groep die constant in Wageningen verblijft en voor cultuur en activiteiten zorgt. Als gemeente kan je niet zeggen dat je de leefbaarheid van minstens 30% van Wageningen maar overlaat aan de WUR. Met een goede samenwerking tussen de gemeente en de WUR, kan gepaste verantwoordelijkheid door beide worden genomen. Daarnaast blijft meer dan een kwart van de internationalen hier hangen en bij de Nederlandse studenten is het ongeveer 40%. Dus van ‘tijdelijke bewoners’ is geen sprake.
Bestaat Connect Wageningen alleen maar uit studenten?
Connect Wageningen bestaat nu vooral uit studenten en young professionals omdat we veel contact hebben gelegd met studieverenigingen, studentenverenigingen en afgestudeerden. De leeftijden lopen nu van 18-33 jaar oud. We proberen jongeren en scholieren nog meer te bereiken maar dat heeft nog niet geleid tot nieuwe leden. Wel hebben we veel contact met de jongerenraden van Wageningen, Rhenen en de jongerenpartij in Veenendaal, JouwVeenendaal.
Wat doet Connect Wageningen voor ouderenzorg?
Omdat onze achterban voornamelijk bestaat uit nieuwe en jonge Wageningers is onze band met ouderen en kennis over ouderenzorg een stuk minder dan andere partijen in Wageningen. Dit betekent dat wij op het moment geen eigen plannen hebben om ouderenzorg te verbeteren. Maar dat laat niet weg dat wij ook zien dat er een grote druk op de zorg is komen te staan. Er is nu een groot gat tussen het zelfstandig wonen van ouderen en ouderen die verplicht in het verpleeghuis moeten wonen. Een tussenweg moet dus gevonden worden zodat ouderen langer waardig en zelfstandig kunnen wonen. Wij zullen dan ook initiatieven van andere partijen die in de gemeenteraad geopperd worden onderzoeken en ondersteunen als het de ouderenzorg verbetert.