Nu in de raad
Hieronder zie je alle grote lopende dossiers met uitleg waar het over gaat en waar je actief kan bijdragen in participatiebijeenkomsten.
Voor het laatste nieuws en de agenda van de raad kun je kijken op de raadsinformatiepagina.
Als je vragen of input hebt neem dan gerust contact met ons op.
Actuele dossiers
De Nieuwe Toekomst
Als gevolg van het Coronavirus is de wereld in 2020 veranderd. De combinatie van gevolgen van de corona-omstandigheden, financiële tekorten en capaciteitsproblemen noodzaken tot herbezinning, zowel beleidsinhoudelijk als wat betreft financiële strategie. Gemeenteraad en college hebben in juli 2020 besproken meer focus te willen brengen in dat wat we al doen, om op basis daarvan keuzes te kunnen maken over wat we (nog) wel moeten doen en niet (meer) moeten doen. We zijn nu bezig nieuwe focus te leggen op de herziening van de begroting van 2021.
5% regel wonen in Wageningen
De raad heeft hiermee ingestemd in juli 2019. Voortaan mag 5% van de woningen in een straat gebruikt worden voor kamerverhuur. Dit betekent dat als een huiseigenaar kamers wilt verhuren, er eerst een vergunning moet worden aangevraagd. Vervolgens wordt deze aanvraag getoetst op verschillende criteria waaronder de 5% regel. De gemeente kan dan de aanvraag afwijzen op grond van deze criteria of aanvaarden als op de andere criteria de aanvraag voldoende is bevonden.
Regionale energie strategie
Het nationale klimaatakkoord heeft als doel om 35 TWh duurzame energie op te wekken in 2050. Alle energieregio's hebben aan dit doel een eigen doelstelling verbonden. Wageningen is deel van de energieregio Foodvalley en heeft de concept-Regionale Energiestrategie. Tot in het voorjaar van 2021 werken heel veel spelers in onze regio gezamenlijk dit concept verder uit tot een zogenaamde ‘RES 1.0’. De RES 1.0 – die uiterlijk 1 juli 2021 moet zijn afgerond – wordt naar verwachting in mei en juni 2021 voorgelegd aan de acht gemeenteraden in RES-regio Foodvalley, aan de Provinciale Staten van de twee provincies en aan de algemeen besturen van de waterschappen.
Born Oost
Ter hoogte van het NIOO-KNAW wil de WUR meer ruimte vrijmaken voor educatie, bedrijven en studentenwoningen. Op 14 december 2020 zijn de ruimtelijke uitgangspunten vastgelegd door de gemeenteraad. Deze vormen het kader waarbinnen het stedenbouwkundige plan en het bestemmingsplan met beeldkwaliteitsplan zullen worden uitgewerkt. Belanghebbenden, omwonenden, stakeholders en andere geïnteresseerden kunnen meedenken in de uitwerking. Het resultaat van het participatieproces zal meegewogen worden in het uit te werken stedenbouwkundig plan dat vervolgens wordt verankerd in een (ontwerp)bestemmingsplan. Het bestemmingsplan wordt naar verwachting in 2021 aan de gemeenteraad voorgelegd.
Rondje campus
De Provincie Gelderland heeft besloten om niet een campusroute door het Binnenveld te laten lopen maar op advies van de Gemeente Wageningen de bestaande route te verbreden. Hierbij zal ook een gelijkvloerse fietsovergang bij de Bornsesteeg gerealiseerd worden waardoor fietsfiles verleden tijd zullen zijn. We gaan nu een nieuwe stap in het proces in waarbij samen met omwonenden en andere belangstellenden het ontwerp en de inrichting van de weg verder uit worden gewerkt. Begin 2021wordt een ontwerpatelier gepland. Door covid-19 zijn er wat vertragingen, voor het laatste nieuws klink hier.
Warmtetransitie
In 2050 zijn alle woningen in Nederland duurzaam verwarmd. Wageningen heeft de ambitie om al eerder wijken over te laten stappen. Er zijn al heel wat wijken aan de slag met de transitie: de Benedenbuurt, Nude, Veerweg, Wageningen Hoog en Hamelakkers. Samen met de bewoners wordt een Warmtevisie opgesteld, deze zal in 2021 worden gepresenteerd aan de gemeenteraad. Meer weten? kijk dan op de site.
Aula
De nieuwe Aula wordt een bioscoopzaal/cultuurhuis. BOEi/Van Swaay gaat de Aula naast bioscoopzaal ook gebruiken voor tal van andere cultuuruitingen zoals concerten, debatten en stand-up comedy. De huidige receptieruimte wordt een theatercafé dat de hele dag open is voor bezoekers en bijvoorbeeld zzp'ers om te werken. De gemeente zal nog over het bestemmingsplan moeten stemmen.
Binnenstad
De gemeente wil samen met iedereen in Wageningen een visie maken op de stad, met bijzondere aandacht voor de binnenstad. Ter kennis en inspiratie hiervoor zijn in 2020 een aantal themalezingen gehouden door interessante sprekers. Na het richtinggevend debat op 14 december 2020 zal een startnotitie worden gemaakt waarin staat hoe het participatieproces van deze visie wordt opgezet en hoe iedereen in Wageningen kan participeren.
Grebbedijk
De Grebbedijk is toe aan een dijkversterking. Naast natuurontwikkeling biedt dit project de gemeente Wageningen ook de kans om lokale gebiedsambities te realiseren. Uit een lang traject is een concept voorkeursalternatief gekomen. Verder is er een ambitie vastgesteld voor de gemeente Wageningen om een kleine waterplas in de uiterwaarden te realiseren. De volgende fase is de uitwerking van het plan waarbij ook gekeken wordt naar de invulling van de waterplas, een ecologisch verbinding van de haven naar VADA-gebied en de aanleg van een parnoramazicht van de Nederrijn. Verder heeft Connect Wageningen de snelheid op het water verlaagd om veiliger te kunnen zwemmen en varen.
Visie buitengebied
De discussie over de energietransitie is volop aan de gang met het opstellen en perfectioneren van de regionale energiestrategieën (RES) die voor heel Nederland worden gemaakt. Dit leidt tot nieuwe ruimteclaims voor zonne- en windenergie. De visie Buitengebied is de eerste bouwsteen voor de gemeentebrede Omgevingsvisie en stelt voorwaarden in Wageningen aan de ontwikkeling van zonneparken op het gebied van natuur en landschap. Ons buitengebied is heel waardevol en we willen met deze visie bereiken dat de zonneparken goed in het landschap worden ingepast en bijdragen aan versterking van landschap en natuur. Klik hier ook voor meer informatie.