• Bereikbaarheid

  Sneller Wageningen in en uit

 • Beter openbaar vervoer van en naar Wageningen

  Inwoners van Wageningen zijn zonder een treinstation volledig afhankelijk van buslijnen.. Met snelbussen kan de reistijd van en naar station Ede-Wageningen en Arnhem met 15 tot 30 minuten korter. Dit geeft de bereikbaarheid van Wageningen een impuls en vermindert het autoverkeer. Ook nachtbussen zijn voor een stad als Wageningen onmisbaar. Denk aan uitgaan in Arnhem, later dan 11 uur ‘s avonds naar huis kunnen reizen of niet meer 's nachts in je eentje terugfietsen van Ede-Wageningen naar Wageningen.

 • Prioriteiten

  • Een fietstunnel bij de Bornsesteeg

  • Verkeerssituaties veiliger en vlotter maken

  • Wageningen als fietsstad

  • Nachtbussen zodat iedereen veilig thuis kan komen

  • Snelbussen tussen de WUR en Arnhem

 • Context

  Wij vinden de bereikbaarheid van Wageningen erg belangrijk. Mobiliteit is immers één van de grootste dagelijkse ergernissen van mensen, heeft impact op klimaat en heeft grote gevolgen voor de (verkeers) veiligheid. Omdat lang niet iedereen de mogelijkheid heeft om in Wageningen te wonen, is het cruciaal dat de reistijd zo kort mogelijk is. Wij vinden dat fiets en openbaar vervoer op de meeste plekken de voorkeur moet krijgen. Enkel op de grote wegen zouden auto’s de voorkeur moeten krijgen, zodat zij zo snel mogelijk de stad uit zijn. Op deze manier wordt de ideale balans gevonden tussen duurzaamheid, gezondheid, bereikbaarheid en doorstroming.

   

  In Wageningen wordt zo’n €4.8 miljoen euro van de totale €93 miljoen in bereikbaarheid gestopt. Dit is zo’n 5,2%. Onze plannen voor de fietstunnel kunnen gefinancierd worden uit de reserve voor bereikbaarheid die Wageningen heeft opgebouwd in verband met de plannen rond de rondweg is daar geen extra budget voor nodig.

 • Toelichting prioriteiten

  Een fietstunnel bij de Bornsesteeg

  De bereikbaar van Wageningen kan nog veel beter. Dit geldt zowel voor fietsers als voor de auto en het openbaar vervoer. Zo zijn er dagelijkse fietsfiles bij het kruispunt Bornsesteeg/Nijenoord Allee. Connect Wageningen pleit voor een fietstunnel op deze plek. Zo kan de haastige fietser sneller en veiliger de universiteit bereiken en hoeven andere weggebruikers minder lang te wachten op het kruispunt.

  Verkeerssituaties veiliger en vlotter maken

  Daarnaast zijn er ook andere plekken waar Connect de verkeersituatie wil verbeteren:

  • Het schoolverkeer aan de Hollandseweg bij de Leeuwenborch en de Pantarijn,
  • De route over de Grebbedijk naar roeiverenigingen Argo/Vada en de haven
  • Het kruispunt bij de Stationsstraat voor de Rabobank,
  • De weg van de Hoogvliet naar de Haarweg
  • Het kruispunt van de Rooseveltweg op de Lawickse Allee
  • De Churchillweg bij de Volkswagendealer.

  Wageningen als fietsstad

  Op sommige plekken is er te weinig straatverlichting, op andere plaatsen, zoals bij de Bornsesteeg zijn er onnodige drempels. Deze plekken willen wij graag oplossen. In de binnenstad van Wageningen, waar alles bereikbaar is op de fiets, moet de fiets centraal staan. Dit is goed voor het milieu, zorgt voor schone lucht in Wageningen en creëert een veiligere omgeving voor jong en oud. Zo wordt Wageningen een vriendelijke fietsstad voor iedereen.

  Nachtbussen zodat iedereen veilig thuis kan komen

  Momenteel is Wageningen nog slecht aangesloten op het nachtnet. Er zijn bijvoorbeeld nog helemaal geen nachtbussen van en naar Ede en Veenendaal, terwijl de treinen wel doorrijden. Dat is jammer, want Wageningers willen wel vaak een bezoekje brengen buiten de stad. Als je dan om 21:30 weer met de trein terug moet is dat vervelend.

  Snelbussen tussen de WUR en Arnhem

  Er zijn plannen voor een snelle buslijn tussen de WUR-campus en Arnhem centraal. Wij vinden het belangrijk dat die er ook daadwerkelijk komt. Daarnaast willen we zorgen dat het aantal tussenhaltes minimaal is zodat het echt een snelle buslijn wordt. Zo werkt Connect Wageningen aan efficiënter werk- en leerverkeer in en rond onze eigen stad.

All Posts
×